Ärtyneen suolen terminologia

Ärtynyt suoli, IBS, stressivatsa, ärtyvän suolen oireyhtymä, ärtynyt paksusuoli – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämän lisäksi löytyy termit IBS-D, IBS-C, IBS-A, SIBO ja monta muuta. Tämän artikkelin aikana selvennän näiden ja monen muun termin merkityksiä.

Lue myös:
Ärtyneen Suolen aiheuttajat ja triggerit
Kuinka moni kärsii?
Ärtyneen suolen oireet ja rajoittavuus
Ärtyneen suolen hoito – mitä tulee ottaa huomioon?

Tärkeää terminologiaa

Ärtyneen suolen oireyhtymään liittyy useita eri termejä

Koska ärtyneeseen suoleen liittyy niin monta eri asiaa, on tärkeää ymmärtää perus terminologiaa. Olen pyrkinyt selittämään yleisimmät termit mahdollisimman helposti.

1) Ärtynyt suoli tunnetaan myös seuraavilla termeillä:
IBS, Irritable Bowel Syndrome, Ärtyvän paksusuolen oireyhtymä, Ärtyvän suolen oireyhtymä, Ärtyvä paksusuoli, Stressivatsa (stressimaha), Ärtyneen suolen oireyhtymä. Sitä ei tule sekoittaa vatsamigreenin kanssa, joka myös aiheuttaa vatsan alueen kipuilua.

2) Ärtyneellä suolella on kolme eri alakategoriaa:
IBS-C = Ummetuspohjainen
IBS-D = Ripulipohjainen
IBS-A = Vaihteleva (ripuli ja ummetus), jota kutsutaan myös IBS-M (mixed)

3) IBS on toiminnallinen suolistovaiva, ei sairaus:
Näiden ero on usein vaikea ymmärtää, sillä esimerkiksi keliakia lasketaan sairaudeksi, vaikka sitä ei voi parantaa (kuten ei tällä hetkellä ärtynyttä suoltakaan). Siksi se, että ärtyvän suolen oireyhtymää ei voi parantaa, ei tarkoita sitä, ettei se voisi olla sairaus.

Toiminnallisuus viittaakin tässä siihen, että suoliston toiminnassa on muutoksia, vaikka fyysisiä muutoksia ei olisikaan. Koska tiede kuitenkin on lähiaikoina onnistunut näyttämään selkeiden fysiologisten muutosten olemassa olon (mm. hermostossa), on mahdollista että ärtynyt suoli lasketaan jossain vaiheessa sairaudeksi.

4) Mikä ihmeen ärtyneen suolen triggeri?
Termi tulee suoraan Englannin kielisestä sanasta “trigger”, eli laukaisija. Triggereillä tarkoitetaan asioita, jotka saavat ongelmat pahenemaan hetkellisesti. Lue lisää ärtyneen suolen aiheuttajista ja triggereistä.

5) FODMAP: Anteeksi mikä?
FODMAP = Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, and, Polyols. Suomeksi sanottuna, FODMAP:it ovat hiilihydraatteja, jotka eivät pilkkoudu tai imeydy ohutsuolessa ja siksi paksusuolen bakteerit pääsevät “syömään” niitä. Tätä kutsutaan käymisprosessiksi. Käymisprosessi tuottaa muun muassa kaasuja ja rasvoja.

Kaasun muodostus on normaalia, mutta ärtyneen suolen oireyhtymässä kaasua saattaa tulla enemmän kuin normaalisti, sillä usein ärtyvän suolen oireyhtymän potilailla on ongelmia suoliston mikrobikannan kanssa, jolloin on mahdollista että suolistossa on enemmän “huonoja” bakteereita jotka muodostavat enemmän kaasua. Tämän lisäksi ärtyneessä suolessa kipua aistitaan huomattavasti normaalia enemmän.

6) SIBO: bakteerien tuoma ongelma ärtyneessä suolessa
SIBO, eli ohutsuolen bakteerikannan liikakasvu, on tila jossa ohutsuolen normaali bakteerimäärä on päässyt lisääntymään liiakseen. Tämä aiheuttaa ylimääräistä kaasun muodostusta ja ummetusta, sekä paljon muita ongelmia.

Asiaa sivutaan blogissani “Suoliston nopeus ärtyneessä suolessa” ja kirjoitan tulevaisuudessa syvällisempää blogia aiheesta.


Katso asiakaspalautteita

Marian palaute IBS-hoidoista, (8 tapaamista / 4kk hoitoa)

Marian palaute IBS-hoidoista,
(8 tapaamista / 4kk hoitoa)

“Vatsani oli alussa tosi herkkä ja reagoi muutoksiin todella ärhäkkästi. Nyt sen toiminta on jopa lähellä normaalia.

Vatsani toiminta aiheutti myös stressiä; esimerkiksi jos oli muutaman tunnin ajomatka edessä, jouduin ramppaamaan vessassa useita kertoja ennen matkaa.

Nyt Kevinin hoitojen seurauksena, vatsan toiminta on oikeasti rauhoittunut – se on jopa lähellä normaalia. Ruokavaliota on saatu näinkin lyhyessä ajassa (4kk) laajennettua jo muutamalla ruoka aineella.

Alussa tiedostin stressaavaani paljon ja tunnelukkojakin löytyi joita halusin availla. Mietin että miten sitä itseään hoitaisi, kun ibs kanssa lääkärit käskee vaan opetella elämään, eikä mahdollisuutta terapiaan ollut.
 
Sitten löysin Kevinin hoitopaketin joka kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. Voiko olla olemassa ihminen jolta saisi noin kokonaisvaltaista hoitoa? Päätin ottaa häneltä hoitopaketin, eikä ole kaduttanut.
 
Kevinin kanssa on todella helppo puhua ja työskennellä, eikä naurultakaan pysty välttymään. Paljon on tullut ymmärrystä ja ahaa elämyksiä liittyen omaan ajatusmaailmaan ja käyttäytymiseen, kun lapsuuden traumoja on käyty läpi. 

Elintapoja on myös paljon käyty läpi ja vaikka omat elintavat olivatkin jo alussa suhteellisen hyviä, niin pienellä viilauksella on saatu muutosta aikaan tässäkin suhteessa.
 
Olen myös oppinut tiedostamaan tunnelukoista johtuvia käyttäytymismallejani ja kykenenkin muokkaamaan käyttäytymistäni pikkuhiljaa paremmaksi.