Ärtyneen suolen yleisyys – kuinka moni Suomalainen kärsii?

Kuinka laajalle levinnyt ärtyneen suolen oireyhtymä on?

lapsuuden traumat voivat masentaa aikuisena

Näyttäisi siltä, että ärtynyttä suolta esiintyy noin 11 %:lla maailman väestöstä (1), mutta samalla ero on huima maiden välillä. Ranskassa arvioidaan ärtyneen suolen olevan 1,123–4,724 %:lla väestöstä, kun Nigeriassa arvioidaan luvun olevan jotakuinkin 32 %:lla. Ärtyvän suolen oireyhtymää esiintyy enemmän naisilla, kuin miehillä, mutta syytä tälle ei vielä tiedetä. (2)

Suomessa jopa noin 16,5 %:lla saattaa olla ärtynyt suoli – käytännössä tämä tarkoittaa, että mahdollisesti jopa noin 900 000 suomalaista kärsii IBS:ästä. Yleinen arvio kuitenkin pyörii noin 5-15% välillä. Arvio heittelehtii, sillä osa arvioista on tehty käyttäen vanhempia kriteereitä. Tiedetään myös, että suuri osa lievästä IBS:ästä kärsivistä ei luultavammin koskaan käy lääkärillä tai saa diagnoosia.

Diagnostiseksi ongelmaksi muodostuu se, että usein ärtyvän suolen oireyhtymä saattaa olla jotain muuta kuin “vain ärtynyt suoli”. Esimerkiksi Keliakia voi aiheuttaa samanlaisia oireita ja jos tätä ei testata, voi diagnoosiksi tulla ärtynyt suoli. Suomessa onneksi Keliakia testataan hyvinkin nopeasti.

On myös olemassa joitakin fyysisiä ongelmia, jotka voivat aiheuttaa ärtyvän suolen oireyhtymän oireita ja siten sen diagnoosin saamisen. Esimerkiksi lantionpohjan häiriöt voivat aiheuttaa näitä ja ne tuleekin kartoittaa hyvin vaikkapa Neurokineettisella terapialla.

Vatsavaivojen diagnisointia vaikeuttaa myös se, että, järkevää testausmetodia ei ole olemassa, sillä syitä oirekuvastoon on niin useita. Vaikka vuonna 2016 tuli uusi Rome IV Criteria, jonka avulla diagnoosia pyritään parantamaan, tilanne on edelleen melko lailla vaikea. Rome IV Criteriasta voit lukea lisää täältä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koska ärtynyt suoli on yleisdiagnostinen termi, ei ole kaikille sopivaa hoitoa, vaan sinun on saatava selville, mistä sinun ärtyneen suolen oirekuvastosi johtuu ja hoitaa kyseiset ongelmat pois niin hyvin kuin mahdollista.

Koska useat ongelmat voivat johtaa eri oireisiin, joiden vuoksi tulee sitten taas toisia oireita, tämä työ voi olla hyvinkin vaativaa. Oikein tehtynä, tämä on kuitenkin vallan palkitsevaa ja voi parhaimmillaan tuottaa hyvinkin merkittävän elämänlaadun kohentumisen.

Lue myös:

Ärtyneen suolen oireet ja rajoittavuus
Terminologia
Aiheuttajat ja triggerit
Ärtyneen suolen hoito – mitä tulee ottaa huomioon?

Lähteet sivun alla


Katso asiakaspalautteita

Marian ärtyneen suolen hoidon palaute

Marian palaute IBS-hoidoista,
(8 tapaamista / 4kk hoitoa)

“Vatsani oli alussa tosi herkkä ja reagoi muutoksiin todella ärhäkkästi. Nyt sen toiminta on jopa lähellä normaalia.

Vatsani toiminta aiheutti myös stressiä; esimerkiksi jos oli muutaman tunnin ajomatka edessä, jouduin ramppaamaan vessassa useita kertoja ennen matkaa.

Nyt Kevinin hoitojen seurauksena, vatsan toiminta on oikeasti rauhoittunut – se on jopa lähellä normaalia. Ruokavaliota on saatu näinkin lyhyessä ajassa (4kk) laajennettua jo muutamalla ruoka aineella.

Alussa tiedostin stressaavaani paljon ja tunnelukkojakin löytyi joita halusin availla. Mietin että miten sitä itseään hoitaisi, kun ibs kanssa lääkärit käskee vaan opetella elämään, eikä mahdollisuutta terapiaan ollut.
 
Sitten löysin Kevinin hoitopaketin joka kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. Voiko olla olemassa ihminen jolta saisi noin kokonaisvaltaista hoitoa? Päätin ottaa häneltä hoitopaketin, eikä ole kaduttanut.
 
Kevinin kanssa on todella helppo puhua ja työskennellä, eikä naurultakaan pysty välttymään. Paljon on tullut ymmärrystä ja ahaa elämyksiä liittyen omaan ajatusmaailmaan ja käyttäytymiseen, kun lapsuuden traumoja on käyty läpi. 

Elintapoja on myös paljon käyty läpi ja vaikka omat elintavat olivatkin jo alussa suhteellisen hyviä, niin pienellä viilauksella on saatu muutosta aikaan tässäkin suhteessa.
 
Olen myös oppinut tiedostamaan tunnelukoista johtuvia käyttäytymismallejani ja kykenenkin muokkaamaan käyttäytymistäni pikkuhiljaa paremmaksi.

Lähteet:
(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921083/
(2) http://www.jnmjournal.org/journal/view.html?uid=1423&vmd=Full&