top of page
Search

Ärtyneen suolen hoito – emotional freedom techniques (EFT)

Updated: Apr 16

EFT, eli Emotional Freedom Techniques on tehokas tapa hoitaa ärtyneen suolen stressiperäisiä oireita. Stressi on yksi ärtyneen suolen isoimpia triggereitä / laukaisijoita ja saattaa jopa olla merkittävässä osassa ärtyneen suolen oireyhtymän alkamiselle. Stressiä, stressinsietokyvyn ongelmia, tunnelukkoja ja negatiivisia ajatuksia, sekä IBS-identifioitumista voidaan hoitaa muun muassa Emotional Freedom Techniques hoidoilla (EFT). Emotional Freedom Techniques (EFT) hoito on tieteellisesti tutkittu hoitomenetelmä (lähde 1, lähde 2, lähde 3, lähde 4, lähde 5), joskin on tärkeä tiedostaa että tutkimusten koot ovat vielä suhteellisen pieniä.


Joka tapauksessa, näyttäisi siltä, että EFT voi auttaa muun muassa seuraavalla tavalla:

– Lievään masennukseen (jopa -35%) – Stressiin (kortisoli laski jopa -37%) – Ahdistukseen (jopa -40%) – PTSD:hen (jopa -32%) – Kipuun (jopa -57%) – Tunnelukkoihin / negatiiviseen itsepuheluun – Mielihaluihin (jopa -74%)


Myös fyysiset ongelmat voivat olla henkisiä taustaltaan. Esimerkiksi häpeä voi aiheuttaa ongelmia käden ylös nostamisessa tai äänen voimakkaassa projisoimisessa, sekä ryhdissä.


Pelko selän satuttamisesta taas voi aiheuttaa toisella jalalla seisomista tai kehon taivutusta yhteen suuntaan. Tällöin henkisen tunnelukon hoitaminen parantaa myös fyysisiä häiriöitä.


Koska en ole koulutettu psykologi, tekemäni EFT ei sovellu sinulle jos kärsit vakavista henkisistä ongelmista, kuten vakava masennus (itsemurha-ajatukset yms), psykoosi tai muu vastaava.


Mitä EFT hoidoissa tehdään ja millaisia tuloksia sillä saadaan?


Kun hoidan EFT:llä, yhdistän siihen miltei aina visualisointiharjoituksia ja kehotuntemusta. Tämä toimii erittäin hyvin, sillä EFT:ssä on muutenkin kehollinen osuus läsnä hyvinkin voimakkaasti. EFT:ssä pyritään taputtamaan kehoa samalla kun käymme läpi psykologisia tapahtumia tai kun sanoitamme itsellemme positiivisia ajatuksia. Kehon ja mielen yhteys on erittäin tärkeä ja tämä "ongelman kehollistaminen" on hyvä tapa päästä tunteisiin käsiksi ilman, että ne voimistuvat liikaa.


On kuitenkin huomioitava, ettei EFT yksinään kykene hoitamaan kaikkia oireyhtymän oireita. Tämä on tärkeä muistaa, sillä ärtyneen suolen hoidon tulee olla monipuolista ja kokonaisvaltaista. Siinä tulee ottaa huomioon muun muassa ravitsemuksen vaikutukset, potilaan taustat ja paljon muuta. Lue ärtyneen suolen hoidosta lisää.


Katso myös muut ärtyneen suolen hoitomuodot: Neurokineettinen Terapia IBS:n hoitomuotona Elämäntapaneuvonta IBS:n hoitomuotona Skeematerapia, eli tunnelukkojen hoito

83 views0 comments
bottom of page