artynytsuoli.fi

Ärtyneen suolen hoitoa kokemukseen ja tieteeseen nojaten

Ärtyneen suolen hoito – neurokineettinen terapia (NKT)

Harvoissa tapauksissa, IBS:n oireet voivat ollakin fyysisistä häiriöistä johtuvia. Näin voi käydä esimerkiksi lantionpohjan ongelmien kohdalla. Tälläisissä tilanteissa Neurokineettinen terapia voi olla tehokas ja pitkäaikainen apu.

Joskus fyysiset vaivat voivat aiheuttaa IBS-oireita. Niihin auttaa Neurokineettinen terapia.

Neurokineettinen terapia (NKT) on erinomainen hoitomuoto pitkittyneiden fyysisten häiriöiden hoitoon. Se toimii eritoten mainiosti vammojen, leikkausten ja lihas- sekä kalvohäiriöiden aiheuttamien kipujen tai aktivointihäiriöiden hoitoon. NKT perustuu hermostollisen liikehallinan palauttamiseen lihasten ja kalvojen toiminnan tasapainoittamisen myötä. Tämä tehdään tarkoin testein ja hieronnan, venyttelyiden ja kevyeiden aktivointiliikkeiden avulla.

Blogin sisältö

Neurokineettinen terapia (NKT) hoitomuotona

Joskus fyysiset vaivat voivat aiheuttaa IBS-oireita. Niihin auttaa Neurokineettinen terapia.

Neurokineettinen terapia ei suoranaisesti ole hoitomuoto, vaan ennemminkin tapa ymmärtää ja testata kehon toimintaa. NKT:llä pyritään selvittämään mikä kudos saa liikaa käskytystä aivoilta (tai antaa liikaa signaalia aivoille) ja mitä kudosta tämä ärsyttää (vaikeuttaa toimintaa) eniten. Kun tämä on selvitetty, voidaan epätasapaino hoitaa pois esimerkiksi hieronnalla, venytyksillä ja aktivaatioliikkeillä. NKT:n voi mieltää tarkka-ampuja hoitona, jonka tavoite on saada mahdollisimman paljon aikaiseksi mahdollisimman vähällä hoidolla.

Mihin NKT toimii?

Neurokineettinen terapia toimii lihaskireyksiin, liikkuvuusongelmiin, purentavikoihin, asennonhallintahäiriöihin ja heikkouden tunteeseen. Yleisimpiä ongelmia, joita olen hoitanut, ovat esimerkiksi:

– Leikkauksista johtuvat kalvojen ja lihasten toimintahäiriöt (oireet yleensä kipu, kireys ja hallintaongelma)
– Kolareista ja muista traumoista aiheutuneet häiriöt, kuten kävelyongelmat (ei hermovahingosta johtuvat), kyyryssä seisominen trauman jälkeen yms.
– Leuan asennon häiriöt, etenkin alaleuan ollessa liian takana
– Yleiset ongelmat, jotka eivät pysy poissa hieronnalla tai liikkeen avulla, kuten niska- ja selkäkivut

Harvoissa tapauksissa myös ärtyneen suolen oireet voivat osittain johtua esimerkiksi lantion alueen kireyksistä ja traumoista. Hyvä esimerkki tästä on lantionpohjan häiriöt. Kuten kyseisessä artikkelissa lukee:

“Etenkin ummetuspohjainen ärtynyt suoli saattaa oikeasti olla ainakin osittain lantionpohjan toiminnan häiriöstä johtuvaa ummetushäiriötä, alaselän kipuilua ja lantion alueen kouristelua.” 

Neurokineettisellä terapialla (NKT) hoidetaan ärtynyttä suolta kahdessa eri tapauksessa:

1) Mikäli syynä oireilulle ovat lantionpohjan häiriöt, voidaan Neurokineettisellä terapialla hoitaa näitä oireita. Toisaalta, nämä häiriöt voivat johtua henkisistä traumoista, kuten lapsuusajan traumat, jolloin hoitoon toimii paremmin Emotional Freedom Techniques.

2) Joskus keholliset kivut, esimerkiksi vammojen vuoksi, voivat estää potilasta liikkumasta kuten hän haluaisi. Tämä voi aiheuttaa stressiä ja pahentaa ärtyneen suolen oireyhtymän oireita. Näitä kipuja ja liikkuvuushäiriöitä voidaan hoitaa Neurokineettisellä terapialla, jolloin hoitojen vaikutukset voivat auttaa ärtyneen suolen oireiden kanssa.

Esimerkiksi muun muassa lonkan alueen ja vatsan leikkaukset voivat vaikuttaa viskeraan, eli sisäelinten kalvostoon, aiheuttaen kalvojen ja lihasten toimintahäiriöitä, jotka taas voivat vaikuttaa negatiivisesti kipukokemuksiin ja mahdollisesti myös vatsan toimintaan.

Lonkankoukistajan ongelmat voivat esimerkiksi kalvoston kautta vaikuttaa palleaan, joka taas saattaa kireytyä siten, että sen läpi kulkeva “vagus” hermo, eli kiertäjähermo, puristuu. Vagus vaikuttaa suoraan vatsan toimintaan, muun muassa muokaten vatsahapon eritystä.

Tämän lisäksi esimerkiksi aerobisen liikunnan, kuten juoksu, ollaan huomattu vähentävän masennusta tehokkaasti (1). Psyykkeestä puhuttaessa on muistettava myös että krooninen kipu, kuten kipu yleensäkin, vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin ja henkinen hyvinvointi vaikuttaa kipuihin (2). Näin ollen, NKT:llä voidaan vähentää stressiä joka johtuu kivuista, sekä parantaa mahdollisuuksia liikkua ja täten lisätä potilaan omahoito mahdollisuuksia.

Kuinka NKT toimii?

Liikehallinnan (motor control) teorioiden mukaan aivot hallitsevat kehoa erinnäisin järjestelmin. Näihin kuuluu muun muassa liikkeen oppiminen ja opitun liikkeen tekeminen, mutta myös opitun liikemallin muuttaminen. Yksi tärkeimmistä osista aivoissa liittyen motoriseen kontrolliin on pikkuaivo (3), joka muun muassa toimii liikkeen oppimisessa, uudelleen oppimisessa ja muokkaamisessa, sekä liikkeen “oikeellisuuden” tarkistajana.

Neurokineettinen Terapia vaikuttaa motoriseen kontrolliin muun muassa juuri pikkuaivojen kautta. Häiriöt motorisessa kontrollissa, eli liikkeessä, johtavat nimittäin usein kiputiloihin ja jäykkyyksiin. On kuitenkin huomioitava, ettei NKT yksinään kykene hoitamaan kaikkia oireyhtymän oireita. Tämä on tärkeä muistaa, sillä ärtyneen suolen hoidon tulee olla monipuolista ja kokonaisvaltaista. Siinä tulee ottaa huomioon muun muassa psyykkeen vaikutukset, potilaan taustat ja paljon muuta. Lue ärtyneen suolen hoidosta lisää.

Asiakaspalautteita NKT:stä

Jere

Hakeuduin Kevinille yli 20v. kestäneiden selkäkipujen takia. Minulla on oikeassa jalassa mopokolarista aiheutunut n. 12cm pituinen arpi, jossa on ollut 8 tikkiä.

Olen 20v. aikana kokeillut lähes kaikkea mahdollista helpottamaan selkäkipuja sekä parantamaan liikkuvuutta. Erilaisista hoitomuodoista on ollut vain hetkellistä apua, mutta hetken päästä ongelmat ovat palanneet.

Vasta Kevinin hoidot saivat aikaan pysyviä muutoksia kehossa.  Hoitojen jälkeen olen huomannut selkeitä muutoksia kipujen vähentymisenä, liikkuvuuden parantumisena sekä parempana suorituskykynä urheiltaessa.

Mopokolarista aiheutuneiden arpien lisäksi oikean jalkaterän nivelsiteet olivat revähtäneet ja jalkaterä oli myös vääntynyt. Myös viisaudenhampaiden ja nielurisojen leikkaukset huomioitiin. 

Jokaisen hoitojakson jälkeen toimintahäiriöt olivat hävinneet ja vähitellen keho alkoi avautumaan ja toimimaan paremmin.

Ghaada / 2krt

Kävin NKT:ssä kahdesti, noin kuukauden välein.
Ongelma-alueiden hermosärkytyyppiset oireet ovat kipuilleet välillä voimakkaastikin n. 7 vuoden ajan ja juontavat juurensa lapsuuden tapaturmista.

Vaivojani oli aiemmin hoidatettu säännöllisesti ja välillä intensiivisestikin hieronnalla, osteopatialla, joogalla akupunktiolla.

Hoitotilanteessa Kevin toimi tarkasti, hellävaraisesti ja empaattisesti.

Jakson päätteeksi koin molemmilla hoidetuilla alueilla selkeästi kivun vähenemistä / poistumista, rentoutumista ja liikkuvuuden paranemista.

Kenties merkittävin vaikutus kuitenkin oli hermostollinen. Tunsin selkeästi tasapainottumista hermostossani. 

Hoitajana Kevin on lämmin, vastuullinen ja huumorintajuinen. Hän suhtautuu työhönsä innostuneesti ja tekee sen huolellisesti.

Manu

Ollaan nyt Kevinin kanssa käytetty NKT:a mun sitkeään ja vuosia kestäneeseen oikean olkapään ja lavan alueen ongelmiin, jotka johtuivat repeämästä johon usean vuoden kuntoutus ei tuonut kunnollista apua.

NKT:n myötä edistymistä alkoi tapahtua aikalailla välittömästi ja  itsellä piiiiiiiiiiitkästä aikaa hyvä fiilis kuntoutumisen suhteen ja näen valoa tunnelin päässä, että vielä mä tällä kädellä pystyn tekee kaikkia niitä asioita mitä haluankin ilman, että sitä ja sen käyttöä tarttee jatkuvasti varoa.

Suosittelen erittäin paljon Keviniä ja hänen ammattitaitoaan kehon huollossa ja kehon ongelmatilanteiden paikallistamisessa ja ratkaisemisessa.

Lisäksi ihmisenä Kevin helposti lähestyttävä ja mukava niin hoitotilanteet siltäkin osin rentoja, joka edesauttaa kuntoutumisessa.

Nimetön asiakas / 5krt

Hoitojen (5krt) aikana Kevin hoiti mm. purentavikaani, joka parani viikon kotihoidossa 1,5cm ja tulokset ovat pysyneet.

Vatsa- ja selkälihakset ovat olleet olemattomat raskauden ja synnytyksen jäljiltä. Niihin saatiin vahvistusta ja kalvojen toiminta palasi erkauman kohdalle.

Ennen hoitojaksoa en pystynyt tekemään vatsalihaksia, mutta hoitojakson päätteeksi vatsaan ei enää noussut kolmiomainen harjanne.”

Varaa itsellesi ilmainen tunnin konsultaatio! Konsultaatio voidaan pitää puhelimitse, netitse tai Espoon Olarissa, eikä se sido sinua mihinkään.

Kyllä, hoidan! Olen hoitanut asiakkaita manuaalisella terapialla ja liikkeellä jo noin 10 vuoden ajan ja hoidan edelleenkin.