top of page
Search

Ärtynyt suoli ja seksuaalisuus – osa 1 + haastattelu video!

Updated: Apr 16

Seksuaalisuus ja ärtynyt suoli. Kaksi asiaa jotka aiheuttavat häpeää, vaikka molemmista tulisi puhua mahdollisimman avoimesti. Tämä on erittäin tärkeä asia, sillä jopa 16,5% Suomalaisista kärsii ärtyneestä suolesta. Toisin sanoen, joka kuudes tapaamasi henkilö kärsii ärtyneestä suolesta. Näin ollen, sen vaikutuksia seksuaalisuuteen tulee ehdottomasti käsitellä.


Ärtynyt suoli vaikuttaa todella paljon seksuaalisuuteen, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Tämän artikkelin aikana käyn läpi IBS:n vaikutusta seksiin ja esimerkiksi seksuaalihormonien vaikutusta ärtyneeseen suoleen.


Tämän blogin sisältö:

Osa 1:

1) Seksualihormonit ja hermosto

2) Seksuaaliset häiriöt ärtyneessä suolessa

3) Psykologia, ärtynyt suoli ja seksuaalisuus

4) Podcast / video seksuaaliterapeutti Liina Sieversin kanssa


Osa 2: (vain jäsenille)

1) Ärtynyt suoli ja miesten ongelmat

2) Ärtynyt suoli ja naisten ongelmat

3) Käytännön vinkkejä

4) Syventävä videoSeksuaalihormonit ja hermosto


Seksuaalihormonien ollaan huomattu olevan tärkeä osa suoliston toiminnan regulointia ja etenkin ärtyneen suolen oireyhtymän kohdalla (1). Tähän liittyy monia kehollisia osia, kuten esimerkiksi aivot, selkärangan hermosto, vatsan / suoliston hermosto ja bakteerikanta (Brain-gut-microbiota axis / BGMA). Pieni varoitus – seuraa kaksi virkettä, joista toinen on ylipitkä ja sisältää paljon jokseenkin hankalaa tiedetekstiä. Tämä äsken mainitsemani BGMA, eli aivojen; selkärangan hermoston; vatsan / suoliston hermoston ja bakteerikannan yhteistyö ja “keskustelu”, on hyvin monimutkainen. Kyseessä on Keskushermoston (CNS – aivot ja selkärangan hermosto), Autonomisen hermoston (ANS / sympaattinen ja parasympaattinen hermosto -> tahdosta riippumaton hermosto), Enterisen hermoston (ENS – suoliston hermotus, joka on oikeastaan osa Autonomista hermostoa), Hypotalamus–aivolisäke–lisämunuaiskuori-akselin (HPA – säätelee stressireaktioita) ja mikrobien välinen yhteistyö. (2) Törkeän vaikea tietopläjäys loppu.Lyhyesti sanottuna, mikä tahansa mikä vaikuttaa mihin tahansa näistä osista (esim. bakteerikantaan tai autonomiseen hermostoon), vaikuttaa myös samalla kokonaisuuteen. Näin ollen stressi vaikuttaa bakteerikantaan, bakteerikanta vaikuttaa stressiin, selkärangan hermoston häiriöt vaikuttavat suoliston toimintaan jne. “Miten tämä liittyy ärtyneeseen suoleen?” Hyvä kysymys. Itseasiassa erittäin paljonkin. Seksuaalihormonit vaikuttavat jotakuinkin jokaiseen osaan kehoamme. Ne voivat esimerkiksi vaikuttaa välittäjäaineisiin, kuten GABA:an; geenien ekspressioon, eli siihen miten geenit vaikuttavat kehossasi; siihen kuinka paljon kipua kestät ja jopa opiaattien tehoon! (3)


Esimerkiksi estrogeenit voivat vähentää tai lisätä kipua, sekä toimia tulehdusta estävinä tai tulehdusta aiheuttavina. Ottaen huomioon, että ärtyneessä suoliessa matala-asteinen tulehdus ja suoliston liikakipuisuus (visceral hypersensitivity) ovat hyvinkin isossa roolissa, on selkeää kuinka tämä hormoni voi olla tärkeä IBS:ää ajatellen.

Mutta miksi estrogeni voi aiheuttaa päinvastaisia reaktioita kehossa? Tähän vaikuttaa muun muassa estrogenin, proestrogenin ja testosteronin määrä; näiden hormonien määrien nopeat muutokset; hormonien pitkäaikaiset vaikutukset geeneihin, sekä monimutkaiset vuorovaikutukset muiden välittäjäaineiden kanssa. Näin ollen erinnäiset muutokset seksuaalihormoneissa voivat vaikutta kehoon hyvinkin laajasti. Sen lisäksi näyttäisi siltä, että naisilla joilla on ärtynyt suoli, tämä vaikutus voi olla erilainen kuin mitä “normaalilla” väestöllä. On myös otettava huomioon, että “miesten” seksuaalihormonit (näitähän on siis myös naisilla), kuten testosteroni, vaikuttavat vähentävän kipua ja olevan tulehdusta estäviä. Testosteroni saattaa kyetä vähentämään suolistokipuja, joka selittänee ainakin osittain sen miksi ärtynyt suoli on selkeästi yleisempää naisilla kuin miehillä. (1)Seksuaaliset häiriöt ärtyneessä suolessa


Seksuaalisiksi häiriöiksi luetellaan esimerkiksi: – Seksuaalisen halun puute – Kyvyttömyys kokea fyysistä kiihottumista – Orgasmin saamisen vaikeuksia tai jopa orgasmin puuttuminen – Kipu seksin aikana Erään tutkimuksen mukaan (4), jonka aikana tutkittiin IBS potilaiden seksuaalisia häiriöitä, jopa 51% potilaista kärsi joistain näistä häiriöistä. Koska suurin osa näistä häiriöistä liittyy joko psykologiseen traumaan tai fyysisiin ongelmiin, kuten lantionpohjan häiriöt tai synnytyksen aikaiset repeämät, on tätä vaikea käydä kokonaisuudessaan läpi tämän blogin aikana.


Näin ollen: – Lue lapsuusajan traumoista ja seksuaalisesta traumasta liittyen ärtyneeseen suoleen – Lue muista psyykkisistä asioista ärtyneessä suolessa – Lue lisää lantionpohjan häiriöistä (jotka voidaan osittain diagnosoida väärin IBS:äksi) – Tiedosta, että esimerkiksi synnytyksen aikaiset repeämät välilihassa tai peräaukon ympärillä voivat aiheuttaa penetraation aikaista kipua. Myös leikkaukset, kuten sukupuolenvaihdos leikkaukset tai kivesten leikkaukset voivat aiheuttaa kipua seksin aikana. Näitä hoidetaan esimerkiksi Neurokineettisellä Terapialla.Seksuaalisen pahoinpitelyn vaikutukset

Seksuaalinen pahoinpitely saattaa aiheuttaa esimerkiksi vaikeuksia rentouttaa lantionpohjaa (nonrelaxing puborectalis syndrome), joka aiheuttaa ummetusta ja mahdollisesti kipua ulostuksen aikana. Normaalisti puborectalis-lihas rentoutuu ulostamisen aikana, mutta seksuaalisen trauman jälkeen kyseinen lihas saattaa itseasiassa jäykistyä ulostamisen aikana (5). Mikäli tämä kiinnostaa sinua, voit lukea lisää lapsuusajan traumoista ja ärtyneestä suolesta sekä lantionpohjan häiriöistä ärtyneessä suolessa.


Eräässä tutkimuksessa, jossa tutkittiin 239 naisen suolistovaivoja, huomattiin että 60% naisista oli joko seksuaalisen tai fyysisen pahoinpitelyn uhreja. Naiset joilla oli suolistovaivoja, olivat selkeästi rajumpien traumojen uhreja. Näihin traumoihin lukeutui muun muassa raiskaukset ja hengenvaaralliset fyysiset traumat. (5)

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteivätkö miehetkin voisi joutua seksuaalisen trauman uhriksi. Mikäli tämä aihe kiinnostaa, voit lukea siitä täältä.Psykologia, ärtynyt suoli ja seksuaalisuus


Ärtynyt suoli voi iskeä myös seksin aikana

Seksuaalisuuden ja psykologian välinen yhteys on selkeää. Etenkin naisilla jo pelkästään kiihottuminen voi olla täysin turvallisuuden tunteen varassa. Valitettavasti näiden asioiden kirjoittamiseen voisi mennä 10 blogia, joten käyn tässä asiat suhteellisen pintapuolisesti läpi, keskittyen eritoten ärtyneen suolen vaikutuksiin.


Ärtynyt suoli voi olla hyvinkin häpeällinen syndrooma, sillä turvonnut vatsa, kipu, ilmavaivat, ripuli ja ummetus eivät ole kovinkaan itseluottamusta ja seksuaalista voimaa tuottavia. Tähän kun vielä lisätään mahdollinen pelko kivuista tai, miesten kohdalla, erektiohäiriöistä, ei ole ihme jos seksuaalisuus on vaikea asia ärtyneestä suolesta kärsiville. Tämän lisäksi on otettava huomioon aiemmin mainitut seksuaaliset traumat, kuten raiskaukset (6).


Naisilla pelko, luottamuksen puute ja turvattomuus ovat iso tekijä seksuaalisessa mielessä. Toki nämä vaikuttavat myös miehien kohdalla. Naisilla tämä aiheuttaa vaikeuksia lantionpohjan ja vaginan rentoutumisessa, sekä ongelmia vaginaalisen verenkierron kohdalla, sekä eritteiden vähyyttä. Miehillä ongelma on paljolti sama: jännitystä ja verenkierron puutetta, eli erektiohäiriöitä.


Mutta entäpä kun kiihottuminen onnistuu hyvin? Tuleeko silloin mitään ongelmia IBS:n kanssa? Lukuunottamatta mahdollista ulostamistarvetta kesken seksin, siis? Valitettavasti ärtynyt suoli voi pahentua seksin aikana tai orgasmin jälkeen. Muistatko vielä kun tämän blogin ensimmäisessä osiossa kerroin tiedepläjäyksessä hermoston eri yhteyksistä? Kiihottumiseen liittyvät hermoston muutokset voivat “levitä” selkärankaa pitkin myös muihin lantion ja suoliston lihaksiin, joka saattaa toimia ärtyneen suolen triggerinä. Tämä voi myös aiheuttaa suoliston kouristuksia ja eritteiden lisääntymistä suolistossa (6).


Kaikki tämä voi myös johtaa ahdistumiseen, joka jo itsestään voi toimia ärtyneen suolen oireiden laukaisevana tekijänä. Siksi onkin parasta pyrkiä olemaan rentona, hyväksyvänä ja keskustella näistä asioista etukäteen parterin kanssa.Keskustelu seksuaaliterapeutti

Liina Sieversin kanssa


Keskustelimme kolmesta eri aiheesta Liinan kanssa. Alla näet kaikkien aiheiden videot. Voit myös kuunnella kyseiset aiheet podcasteina!


OSA 1/3

Kuinka ärtyneen suolen tuoma häpeä vaikuttaa seksiin ja seksuaalisuuteen? Miten pariskuntien pitäisi keskustella, kun toisella on IBS? Kuinka asioita pitäisi lähteä hoitamaan? Kuinka ahdistus ja seksuaaliset traumat liittyvät ärtyneeseen suoleen? Mikä on tunnelukkojen vaikutus IBS:ässä?

Podcastit:

 1. Kuuntele Anchorissa

 2. Kuuntele Spotifyssa

 3. Kuuntele Apple Podcastsissa

 4. Kuuntele Google Podcastsissa

 5. Kuuntele Breakerissa

 6. Kuuntele Pocket Castsissa

 7. Kuuntele Radio Publicissa


OSA 2/3

Keskustelu jatkuu Liinan kanssa! Tällä kertaa keskustelemme lisää traumoihin liittyen ja muutenkin psykologiasta. Käymme myös läpi sitä, miksi pelkän ruokavalion tai pelkän psykologisen tai fyysisen asian hoitaminen ei useimmiten ratkaise ongelmaa.

Podcastit:

 1. Kuuntele Anchorissa

 2. Kuuntele Spotifyssa

 3. Kuuntele Apple Podcastsissa

 4. Kuuntele Google Podcastsissa

 5. Kuuntele Breakerissa

 6. Kuuntele Pocket Castsissa

 7. Kuuntele Radio Publicissa


OSA 3/3

Miten paljon häpeä vaikuttaa julkisissa paikoissa tai treffeillä? Miten vatsahappojen puute ja bakteerit vaikuttavat ärtyneessä suolessa? Entä toimiiko intuitiivinen ruokailu ärtyneessä suolessa?

Podcastit:

 1. Kuuntele Anchorissa

 2. Kuuntele Spotifyssa

 3. Kuuntele Apple Podcastsissa

 4. Kuuntele Google Podcastsissa

 5. Kuuntele Breakerissa

 6. Kuuntele Pocket Castsissa

 7. Kuuntele Radio Publicissa


Lähteet:

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3949254/

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367209/

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5120618/

4)https://www.researchgate.net/publication/336332145_The_Incidence_of_Sexual_Dysfunction_in_Patients_With_Irritable_Bowel_Syndrome

5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2780137/

6) https://thesensitivegut.com/2015/11/11/sex-and-the-irritable-bowel/

279 views0 comments
bottom of page