top of page
Search

Ärtynyt suoli – suoliston nopeuden muutokset

Updated: Apr 16

Ärtyneessä suolessa, eli IBS:ässä, esiintyy joko ripulia, ummetusta tai molempia. Tämän blogin aikana käymme läpi syitä suoliston nopeuden muutoksille ärtyvän suolen kohdalla.


Artikkelin sisältö:

1) Stressin vaikutus 2) IBS-C (ripulipohjainen ärtynyt suoli) vs IBS-D (ummetuspohjainen ärtynyt suoli) 3) Nopeuden vaikutus bakteerikantaan 4) Käytännön vinkit (mm. sinisen värin tuoma apu)



Stressin vaikutus


Stressin vaikutus ruoansulatukseen ja suoliston toimintaan on erittäin selkeää. Esimerkiksi stressin vaikutus toiminnallisiin vatsavaivoihin (dyspepsia) on todettu olevan todella suuri (1, 2). Kun tiettyjen hormoonien määrät muuttuvat, niin kutsuttu Gastric Phase III (PGIII) häiriintyy. Tämä voi vaikuttaa muun muassa bakteerien määrään suolistossa, koska ruoka saattaa pysyä ohutsuolessa liian pitkään (3), sillä GPIII:n normaali pituus on noin 5-15 minuuttia (4), mutta ärtyvän suolen oireyhtymässä tämän on todettu häiriintyvän.


Muun muassa hormoni nimeltään Greliini vaikuttaa suoliston toiminnan nopeuteen ja Greliiniin taas vaikuttaa stressi. Stressin lisääntyessä, Greliinin määrä nousee ja tämä nopeuttaa suoliston toimintaa. Greliiniä on ripulipainoitteisessa ärtyneessä suolessa selkeästi enemmän kuin ummetuspainoitteisessa – jopa noin 2,5x määrä. (5)


IBS-C vs IBS-D


Ripulipohjaisessa ärtyneessä suolessa, ruoan eteenpäin työntyminen (Migroiva myoelektrinen kompleksi / MMC) nopeutuu normaaliväestöön verrattuna. Esimerkiksi aiemmin mainittu GPIII, joka on osa MMC:tä, häiriintyy mm. stressin vaikutuksesta siten, että supistuksia, jotka työntävät ruokaa eteenpäin, tulee noin 13% useammin ja ruoka työntyy noin 37% pidemmälle suolistossa kuin normaalisti (6). Kuten aiemmin mainittu, hormonitoiminta vähintäänkin Greliinin kohdalla on häiriintynyt myös IBS-D:n kohdalla, lisäten GPIII:sen nopeutta ja tehokkuutta.

Ummetuspohjaisessa ärtyneessä suolessa, ruoan eteenpäin työntyminen taas hidastuu normaaliväestöön verrattuna. Esimerkiksi GPIII:n tuottamat supistukset tulevat noin 30% harvemmin ja ruoka työntyy suolistossa jopa 31% lyhyemmän matkan. (6) MMC:n aloittaa niin kutsuttu Gastrokolinen refleksi, joka on tunnetusti ylireagoiva ripulipohjaisessa IBS:ässä (7). Tätä voidaan kuitenkin käyttää hyödyksi ummetuspohjaisessa ärtyneessä suolessa, sillä vaikka MMC kokonaisuudessaa on hitaampi ummetuspohjaisessa ärtyneessä suolessa, gastrokolinen refleksi näyttäisi toimivan jotakuinkin normaalisti. Näin ollen iso aamupala voi auttaa aamulla vessaan pääsemisessä, kuten voivat isot ateriat muutoinkin. Toisin sanoen, suuremmat kalorimäärät ja ruoan massan määrät työntävät ruokaa eteenpäin enemmän kuin pienemmät – ota tämä huomioon ruokaillessasi.



Nopeuden vaikutus bakteerikantaan


Kuten aiemmin mainitsin, mitä pidempään ruoka on ohutsuolessa, sen isompi mahdollisuus bakteerien liikakasvulle on. Näin ollen, ummetuspohjaisessa ärtyneessä suolessa ohutsuolen bakteerien liikakasvu (SIBO) on hyvinkin paljon yleisempää kuin ripulipainoitteisessa. (8) Tämä ei kuitenkaan ole ainut syy bakteeritasapainon järkkymiselle, joten ripulipohjaisessakin ärtyneessä suolessa voi olla ohutsuolen bakteerikannan liikakasvua tai muuta bakteeritasapainon järkkymistä. Lue käytännön vinkki tähän liittyen (mm. metaanin vaikutus)


Käytännön vinkit


1) Stressin merkitys ja hoito

Greliinin isompi määrä IBS-D:ssä saattaa merkitä sitä, että stressillä on isompi merkitys ripulipainoitteisessa ärtyneessä suolessa kuin ummetuspainoitteisessa ärtyneessä suolessa. Toki stressi vaikuttaa kaikissa ärtyvän suolen oireyhtymän tyypeissä (tästä lisää myöhemmissä postauksissani), mutta tämän teorian mukaan, etenkin ripulipainoitteisessa ärtyneessä suolessa tulisi hoitaa stressitekijöitä mahdollisimman hyvin.


Stressin hoitamiseen soveltuu erinomaisesti Emotional Freedom Techniques hoito, etenkin jos siihen liitetään vahvasti mukaan tunnelukkojen tarkastelu ja meditatiivinen hengittely (katso esimerkkejä hoidoista). EFT:n on todettu muun muassa olevan tehokas ahdistuksen hoidossa (9), vihan hoidossa (10), ylensyönnin hoidossa (11) ja monessa muussakin ongelmassa. Esimerkiksi kipu, masennus, PTSD ja mielihalut


“Posttest, significant declines were found in anxiety (-40%), depression (-35%), posttraumatic stress disorder (-32%), pain (-57%), and cravings (-74%), all P < .000. Happiness increased (+31%, P = .000) as did SigA (+113%, P = .017). Significant improvements were found in RHR (-8%, P = .001), cortisol (-37%, P < .000), systolic BP (-6%, P = .001), and diastolic BP (-8%, P < .000). Positive trends were observed for HRV and HC and gains were maintained on follow-up, indicating EFT results in positive health effects as well as increased mental well-being.” (12)

Myös meditaatio voi auttaa. Esimerkiksi erään juuri vähän aikaa sitten (4.2020) julkaistun tutkimuksen mukaan (13) meditatiivinen kongnitiivinen terapia selkeästi vähensi potilaiden oireita ja paransi elämänlaatua.


Kun ummetuspohjaisessa ärtyneessä suolessa ruoka pysyy pidempään ohutsuolessa ja työntyy hitaammin eteenpäin, bakteereilla on enemmän aikaa syödä ruokaa ja kasvaa. Näin ollen ohutsuolen bakteerien liikakasvun (SIBO) mahdollisuus on suurempi ummetuspainoitteisessa ärtyneen suolen oireyhtymässä (14). Tämä taas tarkoittaa sitä, että ummetuspohjaisen ärtyneen suolen kohdalla on eritoten syytä tarkistutta bakteerikannat ja pyrkiä tasapainoittamaan niitä.

2) Suoliston bakteerikannan merkitys ja hoito

SIBO (katso nopeuden vaikutus bakteerikantaan) myös itsessään mahdollisesti hidastaa GPIII:a, sillä metaani kaasun muodostuminen hidastaa suoliston toimintaa ja SIBO:ssa metaania muodostuu normaalia enemmän ohutsuolessa, kun sitä normaalisti tulee eniten paksusuolessa (15, 16). Tämän vuoksi ummetuspohjaisessa IBS:ässä olisi hyvä tutkia antibioottien mahdollisuutta (17), jonka jälkeen mahdollisesti voitaisiin käyttää probiootteja uudelleen kolonisaatiota varten. Tämä on tietenkin asia josta ehdottomasti pitää keskustella lääkärin tai siihen erikoistuneen hoitajan kanssa! On myös olemassa joitain luonnonmukaisia keinoja kuten hunaja, mutta näitä pitää tutkia lisää.


3) Sinisen värin hyöty


Sinistä väriä kannattaa hyödyntää. En ole syyttä valinnut sinistä väriä sivujeni ja hoitohuoneeni seinien väriksi. Sininen väri näyttäisi nimittäin olevan hyvinkin rauhoittava(18) (tosin tätä pitää vielä tutkia lisää) ja, kuten me kaikki tiedämme, stressihän on iso asia ärtyneen suolen oireyhtymässä. Voitkin käyttää tätä hyödyksesi – ehkäpä sinulla on rentoutumiseen tarkoitettu huone (makuuhuone vähintäänkin!), jonka voisit maalata siniseksi? Tai ehkä stressaavassa tilanteessa voisit tukeutua siniseen väriin jollain muulla tavalla? Taivaalle katsominen voisi olla yksi hyvä idea, sillä silloin rentoudut myös luonnossa olemisen seurauksena. Sinistä voidaan käyttää myös muutoinkin hyväksi ärtyneessä suolessa. Koska ripulipainoitteisessa IBS.ässä ruoan volyymillä ja kalorimäärällä on väliä, olisi hyvä keksiä keino jolla vähentää näitä ilman henkistä taistelua. Tosin, jos kärsit syömishäiriöistä, etenkin anoreksiasta, ethän lähde tälle linjalle! Rentona syöt hitaammin ja vähemmän, koska aivosi ehtivät saada vatsalta viestin sen täyttymisestä. Tässä viestissä kestää yleensä noin 20 minuuttia (19). Joten miten saat itsesi hidastamaan syömistäsi? No toki pureskelemalla hitaammin, mutta voit myös käyttää sinistä väriä apuna, joskin tästä ei vielä ole paljon tutkimusta. Joidenkin mukaan se toimii erittäin tehokkaasti, eikä siitä varmasti haittaakaan ole!


Lähteet:

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5137267/ (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6194695/ (3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400812/ (4) www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/stomach/mmcomplex.html (5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30289393/ (6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19549462/ (7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549888/ (8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24964506/ (9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26894319# (10) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31430984 (11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31765223 (12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30777453 (13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32134291 (14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24964506/ (15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5347643/ (16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6663118/ (17) http://www.jnmjournal.org/journal/view.html?uid=132&vmd=Full& (18) https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-personal-renaissance/201810/surprising-research-the-color-blue (19) https://www.webmd.com/diet/obesity/features/slow-down-you-eat-too-fast#1

106 views0 comments
bottom of page